Svenska ostar

 

Svensk hårdost är fantastisk. Den står för hantverk, tradition och allra högsta kvalitet. Mjölken kommer från svenska kor som lever i en miljö full av omsorg. Så är det idag och så har det varit så länge vi kan minnas. För kvalitet, är lika med heder för den svenska mjölkbonden. Hela produktionskedjan är därför noggrant kontrollerad.

Mest i hela världen.

Svensk hårdost är inte bara fantastisk. Den är också hälsosam. Och mycket, mycket god. Så god, att trots att hela världen är full av spännande ostar, väljer vi framför alla dessa - våra egna. Vi svenskar äter mest hårdost i världen. Det är inte många som börjar dagen utan den obligatoriska ostsmörgåsen. Även om vi nu så smått börjar förstå vilken stor tillgång ost är i matlagningen.

skivor

Eftersom hårdost är en koncentrerad form av mjölk har ost ett mycket högt näringsinnehåll. Tio skivor ost täcker hela det rekommenderade dagliga kalciumintaget. Numera kan vi också välja bland många magra ostar. Även lagrade varianter med mycket smak.


präst

 

 

 

 

 

 

 

 

Herrgård®.

Med drygt 200 år på nacken och med schweizisk Emmentaler som ursprunglig förebild är den idag vår kanske mest älskade ost. Herrgård har en rik smaksymfoni - allt från riktigt mild till väl lagrad med kraftfull och fyllig smak. Den finaste av dem alla Allerum Herrgård - är en total smakupplevelse. Precis som den är eller som krydda i matlagningen.

Snittyta: Rundpipig
Fetthalt: 17%, 28%

De mest älskade. 

Låt oss nu presentera de mest älskade svenska ostarna! Många har en intressant och spännande historia och är en del av vårt kulturarv.

Präst®.

Bara det bästa var gott nog åt prästen! På 1500- talet gav bönderna sina finaste ostar till sockenprästen i kyrkoskatt, s k tionde. Än idag är Präst en klar favorit bland ostälskare. Väl lagrad Allerum Präst är en mycket uppskattad Präst. Krämig, fyllig och aromatisk smak med mycket karaktär. Och enligt många allra godast på en bit knäckebröd.

Snittyta: Grynpipig
Fetthalt: 17%, 31%, 35%

Grevé®.

En ungdom i sammanhanget, född i mitten av 60-talet i Örnsköldsvik. Två mejeriingenjörer ville skapa en helt ny ost och efter flera års hårt arbete lyckades man. Osten döptes till Grevé. Utmärkt på ostbrickan vid festligare tillfällen.

Snittyta: Rundpipig
Fetthalt: 17%, 28%


Fler ostar

 

Svensk Edamer.

Vår svenska variant av den klotformade ost som i sin tur fått namn efter en stad nordost om Amsterdam. Mild och inte alls lika salt - eller lika fet - som sin holländske släkting. Svensk Edamer är en fast ost som är perfekt i salladen.

Snittyta: Rundpipig
Fetthalt: 23%

Svecia®.

Med anor ända från 1200-talet är Svecia den äldsta representanten för våra stolta svenska osttraditioner. Finns från den milt mjuka till den väl lagrade. Mycket bra till matlagning. Ger fin färg och har mycket bra smältegenskaper.

Snittyta: Grynpipig
Fetthalt: 28% (Svecia kan även förekomma i 17%)

Västan®.

Som ett svar på mångas önskan om en mager ost med smak kom Västan till under senare delen av 80-talet. En tid då många började intressera sig för hälsofrågor. Födelseorten var Östersund. Trots sin låga fetthalt har Västan, som alla andra ostar, högt näringsinnehåll - proteinrik med betydande vitaminer och mineraler.

Snittyta: Rundpipig
Fetthalt: 5%, 10%

Cheddar.

Cheddarost har anor från medeltidens England. En svensk variant görs på Kvibille Mejeri i Halland och känns lätt igen på den bomullsväv som finns runt osten. Ett unikt recept och hantverksmässig tillverkning ger Cheddar dess speciella smak och konsistens. Finns även smaksatt med whisky eller calvados.

Snittyta: Tät
Fetthalt: 32%

Glimminge®.

Glimminge, med sin mjuka gulröda yta, syrliga och aromatiska smak, är nära besläktad med det franska ursprunget Port du Salut. Port Salut är en av de stora klassiska ostarna som kom till för ett hundratal år sedan i klostret Notre Dame. Den skånska medeltidsborgen Glimmingehus har gett namn åt denna ost.

Snittyta: Grynpipig
Fetthalt: 38%

Hushållsost.

Föregångarna till denna ost var de s k gårdsostar som ystades på gårdarna runt om i landet av sommarens överskottsmjölk. 1920 blev det gemensamma namnet Hushållsost. Mild och barnvänlig frukostost med frisk smak. Gärna med skivad färsk gurka och tomat på.

Snittyta: Grynpipig
Fetthalt: 17%, 26%

Västerbottensost®.

Med receptet på Västgötaost som grund utvecklade mejerskan Eleonora Lindström i Burträsk denna till Västerbottensost. Detta skedde 1871 och osten är idag vår mest kända svenska ost utanför landets gränser. Garanterat väl lagrad med en kraftigt aromatisk smak med viss sötma.

Snittyta: Grynpipig
Fetthalt: 33%