Hantering och servering

 

Ost är känslig och bör hanteras ytterst varsamt.
Annars förlorar den smaken, doften, utseendet och konsistensen. Allt det som gör den till en attraktiv personlighet.

Redskap

God osthantering kräver flera olika sorters redskap som gör arbetet lättare. Med rätt redskap blir osten fördelaktigt styckad och hyvlad i eleganta och lagom tjocka skivor. Det är mycket viktigt att ostredskapen rengörs ofta. Används de till mer än en sort rekommenderas rengöring efter varje sort för att inte ge smak åt nästa ost.

Ostskärare.

Till större hårdostar och vid styckning av större mängder ost används ofta en ostskärare, som snabbt och enkelt utför det tunga arbetet.

Osttråd.

Osttråd är ett mycket bra redskap som fungerar vid styckning av stora ostar. Består av en metalltråd med ett handtag i vardera sidan.

Ostknivar.

Bland ostredskapen ingår knivar i flera storlekar som passar till olika ostar. En lång ostkniv med två skaft ger bra kraft vid styckning av hårdost.

Trådhyvel.

En ostskärare med rostfri stålwire ger jämna och vackra ostskivor. Ger också lite tjockare skivor än de flesta osthyvlar.

redskap1


Den genialiska osthyveln.


Denna norska uppfinning har idag drygt 80 år på nacken. Upphovsman var en snickarmästare vid namn Thor Björklund. Han fick patent på sin produkt - en hyvel avsedd för ost - år 1925. Från och med nu kunde ost avnjutas i jämna och lagom tjocka skivor.
I ostdisken tas osthyveln fram vid den uppskattade - och viktiga - provsmakningen.

Och vem kan idag tänka sig ett svenskt frukostbord utan en osthyvel?

redskap3


styckning1

Dessertostar.

Vit- och blåmögelostar delas till halvor med smal filékniv. Täck snabbt ytan med plastfilm så osten inte torkar. Tårtbitar skärs från en halva i taget. Ädelost styckas på samma sätt som cylinderostar, vilket görs enklast med osttråd. Kniv med två handtag går också bra att använda.

Styckning

Runda ostar.

Runda hårdostar delas först till halvor (se bild), klyvs sedan på mitten och skärs därefter i tårtbitar. Ett gott råd är att skära ömsom från höger, ömsom från vänster, då håller sig snittytorna fräscha. Ha för vana att snabbt täcka snittytorna med plastfilm.

Blockostar.

En blockost styckas först i filéer. Skärs osten längs långsidan får man ut två eller tre filéer. Om blockosten skärs längs kortsidan blir det fyra filéer. Med kniv eller tråd skärs sedan bitar från kant till kant.

Cylinderostar.

Ostar som Hushållsost och Cheddar klyvs först på mitten. Därefter skärs osten i halvor och tårtbitar.

 


Förvaring

 

Osten trivs i kyla.

Hårdost har lång hållbarhet om den förvaras rätt. Ost i en obruten förpackning kan förvaras i max 10°C. Förpackningen bevarar ostens smidighet och konsistens, samtidigt som hållbarheten förlängs. I hemmet, när förpackningen har brutits, förvaras hårdosten allra bäst i kylskåp. Vid högre temperaturer förkortas lätt hållbarheten.

Dessertostar ska förvaras i en temperatur mellan +4°C till 8°C beroende på sort. Följ temperaturanvisningen på förpackningen.

Brie och Camembert är speciellt känsliga och får inte utsättas för temperaturväxlingar - det finns då stor risk att de blir övermogna före utsatt datum.

förvaring2

förvaring3

förvaring1

Mögel.

Om hårdosten, trots alla försiktighetsåtgärder, har fått mögelangrepp, går den fortfarande att äta. Skär bort själva mögelfläcken och minst en centimeter runt om. Så lyder Livsmedelsverkets rekommendationer.

Djupfrysning.

Hårdost går att djupfrysa. Osten bör dock inte djupfrysas i längre än tre månader. Långsam upptining i rumstemperatur rekommenderas för att osten ska behålla sin konsistens. Risk finns att osten blir smulig. Riven ost lämpar sig speciellt bra att djupfrysa och behöver inte tinas upp innan den används. Ett gott råd: När osten är rejält nedhyvlad och inte är trevlig att sätta fram på bordet, ta fram rivjärnet. Ta bort vax eller paraffin, riv osten och frys in!

Påse, burk eller folie?

Förvara gärna hårdost i plastpåse, men byt påsen ofta. Det går också bra att förvara osten i en plastburk med tättslutande lock. Men alltid bara en ost i samma påse eller burk! Ostar tar lätt smak av varandra. Frysfolie är aromtätt och är bra att använda till ostar med stark doft. Dessertostar förvaras lämpligast i plastfolie. Använd endast torra förpackningar. I fuktig miljö börjar osten lätt mögla.


Servering

 

Hur mycket ost?

Serveras ost efter en måltid är lämplig mängd 100-125 g ost per person. På en ostbricka räknar man med ca 300 g ost per person.

Rumstemperatur tar fram smaken.

En kylskåpskall ost ger ingen optimal smakupplevelse. Ta därför fram ostarna i rumstemperatur minst en timme före servering. Gärna mer. Det går bra att lägga fram ostarna redan på morgonen om de ska serveras på kvällen. Färskostarna bör däremot serveras kylda. Behåll plastfilmen på ostarna när de ligger framme. Men ta av den, så ostarna får andas, ca 15 minuter
innan den ska avnjutas.

En eller flera?

Lägg gärna upp ostarna efter smakordning när de ska serveras. Milda, för sig och medelstarka och starka för sig.

Smakmässigt är det en fördel att gå från mild till stark ost. Man behöver inte alltid servera flera ostsorter samtidigt. Många föredrar endast en sorts ost efter middagen. En utvald ost som harmonierar med vinet är en lika enkel som delikat avslutning.

servering